Illustration av 1800-tals klädnad

april 9, 2015
admin

Hej! Jag heter Linnéa Lindeborg och är illustratör på Affekt film där filmen Lasse och Ingas grotta produceras.

Mitt uppgift är bland annat att teckna kostymerna för karaktärerna i filmen, vilket jag finner mycket givande då jag inte har mycket erfarenhet inom just teckning av kläder. Låt oss säga att mina teckningar i vanliga fall är betydligt mer lättklädda.  Men det är härligt att få pröva på något relativt nytt där det finns plats för utveckling.

Med andra ord så sitter jag mer eller mindre och tecknar hela dagarna. Är inte det drömmen? Att få ta med sig din hobby till jobbet? Vem vill inte sitta och rita varje dag, hela dan?

Jag antar att svaret på den frågan varierar beroende på vem man frågar. Men för mig är svaret ganska självklart. Jag älskar det. Det har såklart sina nackdelar. Såsom smärta i nacke och rygg efter att ha suttit djupt koncentrerad böjd över ett papper ungefär 6 timmar per dag. För att inte tala om de svarta blyertsfläckarna över hela handen. Man får se upp innan man kliar sig på näsan eller tar någon i hand.

Sen är självkritik och prestationsångest något man aldrig kommer ifrån. Men jag ser de som en naturlig del av alla kreativa processer. Om man inte är självkritiskt eller orolig över sin prestation, då gör man något fel och lär aldrig utvecklas.

Trots alla nackdelar tecknandet bär med sig så övervinner det inte känslan av att lyckats med något mot slutet av dan, när man äntligen förstått hur man får till skuggningen i skrynklorna eller fallet i klänningen.

Just de här arbetet jag får göra här är speciellt kul för jag finner de så intressant hur man lär känna karaktärer genom kläderna dem har på sig, man får bättre insikt i både tid och rum. Deras bakgrund, ekonomi, arbete och personlighet visar sig på ett eller annat sätt i hur dem är klädda. Tillexempel hur längden på en klänning visar i vilket århundrade man är i eller att man kan se i vilken klass någon tillhör beroende på vilket slags tyg kläderna är gjorda i eller till och med vilken färg kläderna har. Jag har dessvärre inte gjort mina teckningar i färg. Men jag försöker få till karaktärerna genom klädsel och visa att man inte behöver ett ansikte för att få till en karaktär.

Här är ett smakprov på vad jag gjort än så länge.

                     11103856_10152920793167515_987379746_n                                          11092685_10152920793207515_1459064640_n
Här är Lasses jaktfest – klädnad                               och Ingas vardagsklänning.

På återseende // Linnea Lindeborg.

No comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>