LASSE STYR ÖVER BÅDE VÄDER OCH VIND – GLAD SOMMAR ÖNSKAR JOHN & JOHAN

juli 10, 2015
admin

Lasse styr över både väder och vind
Legenden säger att Lasse kunde styra över väder och vind. Med tanke på det fantastiska väder som denna sommaren erbjudit oss under inspelningen så kan man inte annat än att tänka att Lasse vakat över inspelningen.

Tack!
Vi vill börja med att ge en stor eloge till teamet och skådespelarna som varit med och jobbat med under första halvan av filmen. Det har varit mygg, myror, hetta och långa dagar. Trots detta så har det varit en otrolig kreativitet och arbetsmoral och detta kommer verkligen märkas i den slutgiltiga filmen.

Sen förra inlägget har det hänt mycket. En stark ensemble har kommit in och har så här långt verkligen levererat i sina roller. I huvudrollerna som Sveriges Sista grottmänniskor Lasse och Inga ser vi Niklas Falk och Ylva Lööf. Även flera rutinerade skådespelare som Lennart Hjulström, Sven-Åke Gustavsson och Gunilla Nyroos har roller i filmen. (hela ensemblen längre ner på sidan.)

Första Halvan
Nu har vi spelat in nästan alla sommarscener (ej interiört i grottan) och alla interiörscener för handelsboden och kyrkan. Vi är väldigt nöjda med det vi fångat på film. Många berömmer Ricard Schmidt för manuset, skådespelarna med Niklas, Ylva och Carlehed i spetsen levererar och Harald Sandos foto lägger grunden för nått väldigt bra. Kinnekulles natur kommer också skapa ett univers i filmen som har potential att locka turister till Kinnekulle. Vi vill också lyfta fram Frida Lerjeus (mask), Anne-Louise Thorblad (kostym) och Erika Wiktorin (scenografi) som skapar 1890-tal inom sina områden. Snart tar vi en välbehövlig ledighet, innan vi kan gå på Höstinspelningen där en stor jaktfest ska arrangeras på Hellekis Säteri och vi även ska filma i studio. Hantverkscentrum i Tibro står för bygget av interiören till grottan.

Arbeta aldrig med barn och djur”
Det finns ett talesätt som man tidigt får lära sig inom filmproduktion “arbeta aldrig med barn eller djur” Detta är ett talesätt som vi inte tagit till oss utan snarare valt att gå emot.

12-åriga Elsa Silvander kommer in och levererar i rollen som Gerda (Lasse och Ingas barnbarn) med den självklarheten som vi hoppats.

Sören Fasth, Qarin Hellner och Per Axelsson har ansvarat för häst och vagnscenerna och deras erfarenhet har gjort att dessa annars så avancerade scenerna har kunnat genomföras. I torsdags kom Helena Boström ut till Lasses Grotta med labradorhundvalpar och även om arbetsmoralen sjönk och hundarna hade sprungit sig trötta innan tagning, så gick det tydligen filma även med hundar.

Hur löser man Rådjuret? Det är en scen i filmen där Lasse ertappas på bar gärning med ett rådjur släpandes efter sig. Här har man alternativen att antingen ta in en attributmakare som tillverkar något som liknar ett rådjur eller så tar man helt enkelt det alternativet som är mest verkligt, ett riktigt rådjur (!). Kvällen innan fick vi genom polisen tag i jägaren Erland Hasselblad som morgonen innan tagit hand om ett påkört rådjur. (Även här började vi undra om Lasse vakar över produktionen) Detta användes senare i två scener. Även om vissa tyckte det var obehagligt, så kan man inte komma undan att det kommer tillföra oerhört mycket för trovärdigheten. Osmakligt? Obehagligt! Scenerna kommer bli helt fantastiska!

Vår Ensemble
Niklas Falk – Lasse
Ylva Lööf – Inga
Sven-Åke Gustavsson – Lasses vän, Postmästare Lagergren
Hanna Lekander – Ingas väninna, Ida
Ingemar Carlehed – Lasses ärkefiende, Baronen
Gunilla Nyroos – Handlare Boije
Lennart Hjulström – Prästen i byn
Oscar Steen – Skogvaktare
Annica Liljeblad – Grevinna
Simeon Lindgren – Länsman Nordensson
Per Carlgren – Advokat
Elsa Silvander – Barnbarnet Gerda
Ida Karolin Johansson – Baronens Piga
Lovisa Håkansdotter Wallin – Väninna


Inspelningsplatser
Husaby Kyrka
Fornbyn i Skara
Residenset i Mariestad
Lasses Grotta
Martorpsfallet
Gössäter Stampen
vid Kinnekullegården
Utsiktsplatsen Hellekis
Råbäcks Hamn
Börstorps Slott
Hellekis Säteri
Munkängarna.

Nu vandrar vi in i sommaren och hörs längre fram

Glad sommar önskar

John och Johan

 

LASSE PÅ FÄLT