LASSE: Producera Långfilm utanför systemet

februari 24, 2016
admin

Att producera långfilm är en komplicerad resa, att göra det utanför det ordinarie stödsystemet och i ett område som inte har en uppbyggd infrastruktur för professionell filmproduktion är en ännu större utmaning. Nu är vi en bra bit in i klippningen av filmen, och känslan är verkligen att vi tar independentfilm till en ny nivå. Det kommer bli riktigt bra!

Efter dramadokumentären Falks Grav som blev en succé på en regional nivå, har vi valt att jobba vidare med många av dem som var med då. Ingen tvekan om att kunskaperna för att producera långfilm finns i Skaraborg, men däremot så är resan till att hitta kompetensen längre. När vi spelade in novellfilmen Estrid för fem år sedan jobbade vi upp ett arbetssätt där vi byggde upp filmteam av dels semiprofessionella filmarbetare, dels unga ambitiösa filmentusiaster och dels personer från andra områden i samhället (sömnad, inredning, ljudläggning av dataspel etc).

Här är några av dem som var med oss i Falks Grav som vi har haft möjlighet att jobba vidare med. Bilden är tagen från Galapremiären av Falk Grav där över 300 inbjudna gäster var uppklädda i 1800-tals kläder. Alla på plats hade på något sätt varit med och bidragit till att filmen kunde bli av, det kan man kalla gräsrotsprojekt.

Kostymör på Falks Grav och Lasse och Ingas Grotta

Kostymör Anne-Louise Thornblad

Harald Sando var A-Fotograf på både Falks Grav och Lasse.

Harald Sando, A-Foto

Erik Gustavsson på EAR, ljudlade Falks Grav och Lasse

Erik Gustavsson, Ljudläggare

Frida Lerjeus ansvarig mask på Falks Grav och Lasse

Frida Lerjeus, Mask

Erika Wiktorin Scenograf

Erika Wiktorin Scenograf

Ylva jacobsson, sömmerska

Ylva jacobsson, sömmerska

Ida Johansson var skådespelerska i både Falks Grav och Lasse.

Ida Karolina Johansson, Skådespelerska

Oscar Steen spelade Jonas Falk i Falks Grav, nu Skogsvaktare

Oscar Steen (mitten), Skådespelare